miercuri, 29 octombrie 2008

PREVENTIE LP No.3

Detartrajul cu ultra sunete
Este un adjuvant al detartrajului manual pe care nu il poate inlocui in totalitate. Se foloseste pt tartrul supragingival si tartrul subgingival situat imediat sub marginea gingivala libera.
Tehnica:
1. Pregatirea pacientului. Pozitia pacientului aproape verticala. Se vafolosi anestezia de contact la persoane emotive si hiper sensibile.
2. Pregatirea instrumentarului. Fixarea primului instrument in piesa de mana a aparatului. Controlul jetului de apa. Controlul puterii generatorului de vibratii, care trebuie sa fie la un nivel mediu. Aplicarea aspiratorului de saliva.
3. Aplicarea instrumentarului d edetartraj cu ultrasunete:
- detartrajul verticat: incepe cu instrumentul in forma de spatula, care este antrenat dinspr emarginea incizala catre coletul dintelui si inapoi
- detartrajul orizontal si in diagonala: se inlocuieste partea activa de tip spatula cu cea sectionata terminal in unghi ascutit cu care vom patrunde in spatiile interdentare. Partea activa de tip spatula cu capatul terminal rotunjit se foloseste pe suprafetele dentare orale in forma concava ale incisivilor.
Detartrajul fin - se face cu instrumentul de tip secera, care indeparteaza punctele de tartru restant de pe suprafetele supragingivale si din santul gingival.
Detartrajul ultrafin - se face cu instrumentul tip sonda cu care se indeparteaza depozitele punctiforme din gropitele si santurile coronare. Tot cu acesta se dizloca tartrul din santul gingival sau pungile parodontale mici, de maxim 3-4 mm adancime.

Niciun comentariu: