miercuri, 29 octombrie 2008

PREVENTIE CURS 2 - 20 OCTOMBRIE


PROFILAXIA ENDOGENA PRIN ALIMENTATIE
Pt o actiune pozitiva, gravida, mama care alapteaza copilul mic trebuie sa primeasca o dieta corespunzatoare, echilibrata, in ceea ce priveste continutul de proteine si lipide. Reducerea consumuui de glucide este iluzorie; ce se poate face e rationalizarea consumului in sensul ingerarii glucidelor cu ocazia meselor principale. Trebuiesc respectate urmatoarele reguli: sa nu se consume dulciuri in afara meselor, sa nu se sfarseasca masa cu un aliment dulce, urmeaza un periaj corect dupa ingestia de dulciuri. Inlocuitorii zaharului ca zaharina, ciclamatii, sorbitolul, silitolul trebuie sa aiba un gust placut, o actiune energizanta slaba, necariogen, utilizabil de catre diabetici, ieftin si sa nu aiba efecte secundare. In ceea ce priveste alimentatia ca factor de preventie, trebuiesc retinute urmatoarele:
- obiceiurile alimentare (frecventa meselor si ingestia unor alimente intre mese)
- natura fizica a alimentelor
- concentratia lor in zahar
- potentialul cariogen, pt ca exista si obiceiuri alimentare nocive, ca rontaitul de biscuiti, saratele, fruncte glazurate, ingestia de bauturi racoritoare indulcite, care actioneaza nociv, atat prin glucide cat si prin faptul ca nu stimuleaza secretia salivara, stiind ca saliva are efect tampon.
PROFILAXIA EXOGENA PRIN ALIMENTATIE
Se refera la efectul local al alimentelor prin consistenta lor. Se recomanda consumul de alimente consistente deoarece acestea favorizeaza masticatia, ceea ce are drept consecinta o salivatie abundenta, curatirea mecanica a suprafetelor acesibile, astfel impiedicand formarea placii, o atritie corespunzatoare, cu disparitia locurilor de retentie.
PROFILAXIA RAHITISMULUI
Relatia dintre rahitism si caria dentara a fost si este mult discutata de specialisti. Esential este ca dezechilibrul mineral in rahitism se produce in plina perioada de mineralizare a dintilor, putandu-se repercuta asupra dintilor. Specialistii propun preventia comuna a rahitismului si a cariei, cu atat mai mult cu cat baza acestuia o constituie alimentatia echilibrata si rationala.
TRATAMENTUL PRECOCE AL ANOMALIILOR DENTOMAXILARE (AnDM)
In AnDM cu inghesuire, cu modificari de pozitie, urmata de inmultirea locurilor de retentie favorizeaza aparitia cariilor dentare. Pentru aceasta se impune tratamentul precoce a acestor tipuri de anomalii.
PROFILAXIA LOCALA
Trebuie sa se axeze asupra urmatoarelor probleme:
- tratamentul precoce si corect al cariilor existente, mai ales la dintii temporari
- profilaxia cariilor la nivelul fisurilor
- evitarea consumului de glucide lipicioase (indeosebi intre mese)
In TRATAMENTUL PRECOCE AL CARIILOR EXISTENTE se acorda o atentie deosebita prepararii marginilor cavitatii, calitatea materialului de obturatie, pt a evita aparitia cariilor secundare
PROFILAXIA CARIILOR LA NIVELUL FISURILOR - fisurile sunt adesea locul de inceput al cariei dentare. De aceea se pune problema sigilarilor dupa eruptie. Metoda devenita clasica este Metoda lui Buoncuore, care cu ajutorul acidului fosforic 50%, protejat de o pelicula de lac pe baza de rasini acrilice a obtinut rezultate favorabile. In prezent exista rasini cu coeficient slab de vascuozitate care patrund usor in interiorul fisurilor. Majoritatea materialelor de sigilare sunt derivate ale bisfenol-A-glicidil-metacrilat (bis-GMA), care sunt polimerizate printr-o amina organica sau lumina UV sau normala. Mai traziu a aparut un alt material in care sa incorporat fluor cu eliberare lenta (metacrilail-fluor-metil-metacrilat --- MF-MMA). Indicatiile sigilarii sunt in ordinea prioritatii: Molarul de 6 ani, intre 6 si 8 ani, Molarul de 12 ani se sigileaza intre 11 si 13 ani; la copiii susceptibili de carie se sigileaza premolarii si molarii temporari.

Niciun comentariu: