miercuri, 29 octombrie 2008

PREVENTIE LP No.1

DETARTRAJUL
Reprezinta una dintre cele mai importante proceduri din tratamentul bolii parodontale. Este o manopera sangeranda, mai ales detartrajul subgingival si trebuie precedat de un tratament cu antibiotice. Principiul general: detartrajul se realizeaza cu: seceri, chiurete de detartraj si ultra sunete. Detartrajul subgingival se face cu chiurete universale, pile sau razuse subgingivale, sapaligi, si cu ultrasunete.
Instrumentarul pentru detartraj trebuie selectat astfel incat medicul sa depuna minimum de efort si acesta sa fie eficient in zonele subgingivale interdentar, interradicular.
Pozitiile de lucru: pt arcada maxilara, pozitia ideala este pacientul culcat pe spate cu barbia usor ridicata. Pt arcada mandibulara, spatarul inclinat la 30-40 grade, iar pacientul coboara barbia pana cand mandibula este paralela cu podeaua.
Folosirea aspiratorului de saliva este utila in cazul detartrajului manual si obligatoriu la detartrajul cu ultrasunete.
Instrumentarul de detartraj trebuie astfel tinut incat sa permita o buna sensibilitate tactila, deplasarea partii active cu usurinta in toate directiile cerute de actul terapeutic, evitarea incordarii si oboselii musculare, a degetelor mainii si bratului, evitarea deraparii si traumatizarii partilor moi sau a dintilor vecini.

Niciun comentariu: