marți, 18 noiembrie 2008

PREVENTIE CURS 5 - 10 NOV

DEGLUTITIA ANORMALA
In deglutitia anormala nu exista contanc intre cele 2 arcade, varful limbii se interpune intre incisivii suerioroi si inferiori iar marginile laterale, intre suprafetele ocluzale ale premolarilor si molarilor. Cand exista o proalveolo-dentie (alveola si dintii stau in fata - vestibulo-versiune) superioara accentuata, in deglutitie intervine si buza inferioara, interpunandu-se intre incisivii superiori si inferiori. Pt a putea inchide cavitatea bucala in portiunea anterioara apare o contractie a muschilor mentonieri care obliga buza inferioara sa urce in sus, accentuand vestibularizarea incisivilor superiori si linguo-versiunea celor inferiori. Dupa Langlade, deglutitia infantila se prezinta in 2 feluri: totala, cand apar diasteme multiple sau ocluzie deschisa anterioara si posterioara, punctul de contact ocluzal fiind la nivelul ultimilor molari; partiala, care la randul ei este frontala si posterioara, care la randul ei poate inspre dreapta sau inspre stanga.
Etiologie: sugerea degetului, pierderea precoce a incisivilor temporali, ticuri de sugere linguala, interpunerea buzei inferioare, amigdale hipertrofiate, dinti temporari in ingresiune secundara, prematuritati dentare, dinti anchilozati, disfunctii ATM, macroglosie si sindrom mongoloid. Zilnic se inghite de 1200 de ori (o data la 2 minute). Obiceiuri vicioase: influenteaza cresterea normala si functia musculaturii orofaciale. Sugerea degetelor, dupa Brusola, se intalneste la 50% din copii mici. Cauzele sunt multiple, unii autori o pun pe seama tensiunii nervoase, altii considera ca apare in urma lipsei de contac fizic si afectiv al mamei, tulburari emotionale, refuzul parintilor de a admite ca copilul a crescut inoculand in acesta teama de crestere. Dupa Escardo, copilul este purtatorul unor simptome de perturbare care au radacina in functionarea interioara a sistemului familial. Obiceiul de sugere care se instaleaza imediat dupa nastere este reflex, putandu-se instala si mai tarziu, cand reflexul nu este intrerupt, suficient de timpuriu, prin introducerea alimentatiei mixte. Consecintele sugerii degetelor: protruzia incisivilor superiori, linguoversiunea incisivilor superiori, inocluzia sagitala, ocluzia deschisa anteriora, de regula asimetrica. Endalveolie (compresie de maxilar cand maxilarul este ingustat in plan transversal) insotita de ocluzie incrucisata sau devierea functionala a mandibulei. Efectele depind de durata, frecventa, intensitatea, numarul degetelor, pozitia degetelor, tiparul morfogenetic. Efectele sugerii au repercusiuni asupra functiilor respiratorii, pt ca compresiunea palatinala micsoareaza cavumul foselor nazale, asupra deglutitiei si fonatiei.
Sugerea buzelor se intalneste in anomaliile dentomaxilare cu inocluzie sagitala mare in care se interpune buza inferioara si atat in timpul deglutitiei, contactul stabilindu-se intre buze si limba, cat si ulterior prin obisnuinta apare sugerea buzei inferioare. Sugerea tetinei - in dentitia temporara folosirea permanenta a tetinei este asociata cu o ocluzie deschisa anterioara si in mica masura de ocluzie incrucisata posterioara. Efectul este trecator cand se suprima folosirea tetinei pana la trei ani, contactul incizal se restabileste, aparand o supraacoperire anterioara. Daca nu se suprima tetina pana la aceasta varsta, nu se mai dezvolta vertical zona anterioara. Ocluzia incrucisata se datoraza activitatii musculare a muschilor maseteri si lipsa suportului lingual asupra caninilor si a molarilor superiori pt ca limba se deplaseaza inapoi si in jos din cauza tetinei.

PROFILAXIA IN PRIMA COPILARIE - prima copilarie dureaza de la 0 la 3 ani. D p d v stomatologic aceasta perioada ridica o serie de probleme: profilaxia prenatala si nutritionala, alimentatia artificiala, introducerea precoce a alimentatiei mixte, aparitia primilor dinti temporari, instalarea obieciurilor vicioase, implinirea dentitiei temporare, care duce la stabilizarea rapoartelor de ocluzie, dezvoltarea normala a masticatiei si a fonatiei. Dupa Muller, a face profilaxie ortodontica inseamna a preveni toate tendintele negative de dezvoltare a aparatului dentomaxilar, indiferent de stadiul de maturatiei al dentitiei sau de varsta.
Prevenirea cauzelor locale consta in urmatoarele:
1. Suprimarea obstacolelor rinofaringiene in colaborare cu medicul orelist.
2. Tratamentul corect al cariei simple si complicate la dintii temporari (punctele de contact si pierderea precoce din zona de sprijin care duc la prabusirea ocluziei, dintii permanenti nu au spatiu suficient de eruptie, aparand incluziile dentare si supraocluzia).
3. Reeducarea functiilor alterate - reeducarea respiratiei orale, persistenta, dupa ablatia chirurgicala, a vegetatiilor adenoide, prin exercitii de respiratiei abdominala si toracica de 3 ori pe zi. Reeducarea deglutitiei si supravegherea masticatiei in masticatia unilaterala dezvoltarea longitudinala a maxilarelor va fi asimetrica. Cresterea anteroposterioara va corespunde hemimaxilarului din partea de lucru si hemimandibulei din partea de balans. Supravegherea dezvoltarii fonatiei prin reeducare neuromusculara in colaborare cu logopedul.
4. Suprimarea obiceiurilor vicioase (dormitul cu capul in hiperextensie si hiperflexie, sprijinira fetei pe pumn).
5. Supravegherea functiei musculare. Pozitia posturala a limbii influenteaza morfogeneza scheletala.

PREVENIREA CAUZELOR GENERALE - cuprinde 2 asecte - pre si post natala.
PROFILAXIA PRENATALA - are drept scop sa asigure o dezvoltare armonioasa intrauterina prin supravegherea gravidei si un regim igienico dietetic corespunzator. Se refera la aportul de substante nutritive, lipsa anumitor substante in organismul matern cum ar fi acidul folic, oxigenul, este urmata de un procentaj mai mare de anomalii. Se mai refera la rolul vitaminelor si sarurilor. Este vorba despre vitaminele din grupa B, mai ales B2 si B6, vitamina TP, C, a carei carenta duce la boala lui Muller Barlow la copii si scorbutul la adulti. La nivelul dintilor apare o atrofie a odontoblastilor formandu-se o dentina neregulata, in formele grave, formarea de dentina inceteaza si predentina se hipercalcifica. Eruptia dintilor este accelerata. Dintre vitaminele lipo solubile, Vitamina A este incriminata in etiopatogenia parodontopatiilor. Daca hipovitaminoza apare inainte de 5 ani, apar hipoplazii de smalt. Vitamina D este importanta in metabolismul fosfo-calcic, carenta ei ducand la rahitims la copii si osteomalacie la adulti. La copiii rahitici sunt foarte frecvente anomaliile dentomaxilare, deoarece asupra oaselor cu plasticitate crescuta actioneaza 2 categorii de factori etiologici, respiratia bucala si obiceiurile bucale. La rahitici exista o frecventa mare a distrofiilor dentare, care se manifesta sub forma de hipoplazii de smalt. Rahitismul accelereaza eruptia dentara si caria dentara. Dintre sarurile minerale important este calciul si fosforul. In caz de deficit de calciu si fosfor, se observa o ingrosare a stratului de predentina, se formeza o dentina interglobulara si apar incluzii pulpare. Osul alveolar prezinta o resorbtie excesiva. Excesul de fluor ataca smaltul dentar in formare, aparand fluoroza dentara. In cantitate optima este cel mai important mijloc de prevenire a cariei dentare. Tot aici trebuie sa discutam despre actiunea malformanta a numeroaselor medicamente, cum ar fi conterganul, doridenul, preparate pe baza de meclizina si unele antibiotice orale, cum ar fi tetraciclina, care determina colorarea dintilor in galben, si displazii dentare, consangvinitatea (frate - sora, mama - baiat, tata - fica) care produce anomalii dentomaxilare, displazia ectodermala hipohidrotica sau sindromul lui Christ-Siemens. Bazele ereditare pot fi influentate de factori endocrini si de mediu.

PROFILAXIA POSTNATALA - morfogeneza extrauterina este influentata de regimul igienico dietetic al copilului. Dezvoltarea scheletului facial este dependenta printre altele de factorii de nutritie si metabolic (carente si dismetabolism). Disendocriniile produc numeroase anomalii (nanismul hipofizar, hipotiroidismul, hipertiroidismul). Infectiile localizate la nivelul ATM provoaca anchiloza urmata de tulburari grave in evolutia ulterioara a scheletului facial. Hiperostoza corticala infantila descriza de Carffey si Silverman apare la copii sub 6 ani, lezand mandibula. Osteodistrofiile duc la aparitia dentomaxilare grave. Abuzul de medicamente, corticoizi, heparina duc la osteoporoze, distrofii dentare. In urma traumatismelor maxilare pot aparea asimetrii faciale si mandibulare.

PROFILAXIA LA TOATE VARSTELE - pe langa masurile enumerate pana acum, dupa depasirea varstei de copil mic trebuie avute in vedere inca instrumentele de suflat si profilaxia individuala, efectele instrumentelor de suflat asupra aparatului dentomaxilar au fost studiate de catre Perez de los Scoboz, care le-a sistematizat in felul urmator: instrumente categoria A (trompeta, modifica inclinatia incisivilor care se reduc usor, se palatinizeaza), categoria B (clarinet, produc vestibularizarea incisivilor superiori si lingualizarea incisivilor inferiori), categoria C (flaut, maresc inclinarea incisivilor inspre vestibular), categoria D (oboi si fagot, par a nu avea nici o influenta asupra aparatului dentomaxilar). Muzicienii trebuiesc sensibilizati asura riscurilor pentru a se prezenta periodic la control ortodontic si pentru a aplica unele masuri profilactice, cele mai simple fiind exercitiile musculare (miogimnastica)

PROFILAXIA INDIVIDUALA - vizeaza purtatorii de aparate ortodontice:
1. Profilaxia in cazul purtatorilor de aparate mobile si mobilizabile. La acesti copii placa bacteriana se depune si pe fata mucozala a aparatului ortodontic, inflamatiile gingivale sunt mai frecvente decat la purtatorii de aparate fixe. Tehnicile de igiena trebuie sa fie foarte riguroase, aplicand toate mijloacele de igiena, iar aparatele ortodontice, la randul lor trebuie spalate bine si tinute zilnic in solutie de clorhexidina.
2. Profilazia purtatorilor de aparate fixe. Inelele si bracket-urile favorizeaza depozitul de placa bacteriana. Igiena bucodentara trebuie sa fie riguroasa printr-un periaj corect cu periute interdentare si fir de matase, trebuiesc reduse glucidele, sucurile carbogazoase, trecerea de la alimente reci la calde si invers. Trebuiesc folosite in mod obligator ape de gura pe baza de clorhexidina, aplicata fluorizare locala si control periodic pentru ca problemele apar de obicei la locul de cimentare a bracket-urilor prin retentia alimentelor intre bracket si smaltul dentar.

Niciun comentariu: