marți, 18 noiembrie 2008

ANESTEZIE CURS 4 - 30 OCT

Anestezie curs 4 - 30 octombrie

Substante anestezice
Caracteristicile unui bun anestezic local. Din start trebuie sa stim ca nici un anestezic nu este unul ideal. Trebuie sa aiba inductie rapida, sa aiba durata de actiune suficient de lunga, sa fie eficient in cantitate mica, sa aiba timp de conservare lung, sa aiba un pH normal, sa fie solubil in apa, sa fie solubil in lipide, sa fie stabil in solutie, sa dea o buna relaxare musculara, sa fie compatibil cu substantele medicamentoase cu care se asociaza, sa se poata steriliza usor prin mijloace specifice, sa nu aiba actiune excesiva asupra SNC sau SN vegetativ, sa nu deprime excesiv miocardul, sa nu dea vasodilatatie cerebrala, sa nu fie toxic hepato-renal, sa nu determine reactii alergice, sa nu fie iritant pt tesuturi, sa nu se descompuna prin fierbere, sa nu creeze dependenta.
Continutul ideal al unei solutii anestezice este alcatuit din: anestezicul local, apa distilata, cu sau fara basoconstrictor, antiseptic, agent pt mentinerea pH-ului, agent pt stabilizare ce previne descompunerea componentelor.
Substante anestezice locale injectabile: XILINA (xilocaina, xilestezinul, lodocaina, octacaina si altele) - este o amida, a fost preparata in 1943, este un praf cristalin solubil in apa si alcool, este putin sensibil la lumina si slab solubil in lipide, are o putere anestezica mai puternica de 4 ori decat procaina, si NU ESTE IRITANTA PT TESUTURI, este de 2 ori mai toxica decat procaina, are timp de inductie rapid (0,8-2 min), anestezia dureaza cam 90 min daca este xilina simpla fara adrenalina, are efect mai bun injectabil decat topic, nu produce vasodilatatie, nu da reactii alergice, poate fi utilizat si ca anestezic de contact, insa xilina este inferioara cocainei ca putere anestezica, si este mai putin toxica decat cocaina, se poate asocia cu sulfamidele, are putere mare de difuzare, nu poate fi utilizata pe cale digestiva, orala, pt ca este distrusa in procent de 2 treimi de ficat, se metabolizeazaa in ficat cam 70%, SE ELIMINA RENAL, IN 12 ORE DUPA INJECTIE, ca si compozitie, se gaseste sub forma de solutii de 1%, o fiola de 2 ml contine 0,02 grame, iar fiola de 10ml contine 10grame, sol 1% E INDICATA in anestezia prin infiltratie, pt anestezia plexala si mai rar troncular, sol de 2% se gaseste in fiola de 2 ml si contine 0,04 grame, se foloseste pt anestezii prin infiltratii, pt anestezia plexala, tronculara si bazala, se mai foloseste in anestezia spinala, supraarahidiana, se foloseste ca anestezie de suprafata pt bronhoscopie, pt intubatie traheala sau pt diverse manevre orologice, se poate folosi si in oftalmologie, pt anestezia corneei si a conjunctivei; mai exista si solutie de 4% care se gaseste in fiole de 2 ml sau 20 ml; exista si 5% si se gaseste in fiole de 0,10 grame. Doza zilnica minima este de 300 mg solutie xilina sigura sau 400 miligrame cu adrenalina. Adaosul cu adrenalina prelungeste cu 40 % durata anesteziei.
Contraindicatiile xilinei - contraindicata in afectiuni grave hepato renale, deficite ponderal, epileptici (tendinte la combustie), cardiopatiile decompensate, blocul atrio ventricular, bolnavi care prezinta bradicardie, in hipertensiune arteriala severa, in starile febrile, la cei cu intoleranta la fenancetina sau aminofenazona,
Contraindicatii xilina cu adrenalina- in tahicardia paroxistica, in insuficienta coronariana, tulburari de conducere atrioventriculare, hipertensiunea arteriala maligna, tireotoxicoza, diabet decompensat, glaucom, astmul bronsic si in hipersensibilitate la sulfati.
Efectele generale ale xilinei - poate avea efecte asupra SNC, si anume, la inceput actiunea asupra SNC depinde de concentratia in sange, avand actiune anticonvulsivanta, dupa care devine convulsivanta, pana la 4 miligrame pe ml, xilina are efect convulsivant, iar peste 5 miligrame pe ml poate aparea efect convulsive cu semne premoritorii, apar parestezii periorale si a limbii, pacientii pot prezenta cefalee, ameteli, logoree, agitatie, dupa care pot aparea tulburari senzoriale, nistasmus, pot acuza un tiuit in urechi, diplopie sau vertij, mai poate aparea greata, senzatie de voma, somnolenta, dezorintare, care duce spre pierderea starii de contienta; alte semne clinice obiective: paloarea, vocea paritonala, tulburari de vorbire, frisoane, tremuraturi ale extremitatilor, tahicardie. Simptomele pentru procedeele respective trebuiesc depistate.
Atunci cand concentratia de xilina din sange ajunge la creiei si este peste 10 micrograme pe ml, semnele primonitorii pot fi mascate de premedicatie sau pot chiar lipsi sau daca se face o injectie intravenoasa cand se poate instala convulsia generalizata sau poate da depresiune centrala in indicii sanguini crescuti, convulsiile dispar, dupa care se instaleaza coma, dupa care apare orpirea respiratiei dupa care tot ceilalti centrii nervosi pot fi deprimati. Cand e administrata intravenos poate avea efect analgezic, mai ales in durerile cronice. Concentratia de 3 micrograme pe ml este eficace asupra durerilor periferice, concentratiile mai mici doar asupra durerilor centrale. Asupra aparatului respirator, aerosolii dau bronhodilatatie.
Efectele xilinei asupra SN vegetativ - mareste activitatea asupra sistemului parasimpatic, mai poti exista si efectele xilinei asupra aparatului respirator: daca se da sub forma de aerosoli, poate produce bronhodilatatie (important pt prevenirea bronhospasmului de origine refelxa) are actiune relaxanta pt muschii netezi bronsici, si suprima reflexul de tuse.
Efectele xilinei asupra aparatului cardio vascular, asupra inimii, xilina actioneaza asupra activitatii electrice si asupra muchiului cardiac insusi, xilina se comporta ca un antiaritmic, incetineste viteza de depolarizare, diminueaza perioada refractara a fibrelor nervoase cu raspuns rapid, asupra muschiului cardiac insusi, dimineaza forta de contract a miocardului. Doza maxima 20 miligrame pe ml in utilizarea clinica a xilinei este in anestezia topica, este valabila pt toate mucoasele, se gaseste sub forma de flacoane, gel, spary sau unguent. Pt copii se utilieaza solutie de 2% iar pt adulti se poate utiliza si 4%. Timp de inductie 5 minute, durata de actiune mai putin de 30 minute.
Anestezia prin infiltratie: xilina se foloseste in concentratii slabe 0,5-1%, durata de actiune este de minim 30 de minute pt solutie de 0,5% si de 90 minute pt solutie de 1%. Adrenalina creste durata de actiune, pana la 360 de minute a solutiei cele mai concentrate.
Anestezia plexala sau pronuclear: e folozita pt anestezia unui nerv periferic cand e suficient 0,5 sau 1%, solutia de 2% se utilizeaza cel mai des, cu sau fara adrenalina.
Pt injectie submucoasa se injecteaza maxim 0,5 ml in 15 secunde, iar pt anestezia plexala sau tronculara la adult se pot folosi 1-4 ml iar pt copii 0,25-1ml (pt cei intre 20-30 kg) sau 0,5 - 2 ml (pt cei care au intre 30-40 kg). Doza maxima injectabila pe 24 ore la adult maxim 6ml, iar la copil maxim 1,5 pt cei intre 20-30 kg si 3ml pt cei care au intre 30-40 kg.
Mai este folosita in tratamentul tulburarii ritmului cardiac (intravenos), cel mai frecvent doza de incarcare este de 130mg eficace in 30 secunde pana al 1 minut, dureaza 20-30 secunde. Se mai foloseste in preventia hipertensunii intracraniene.

ALTE SUBSTANTE ANESTEZICE - medivacaina, prilocaina, bupivacaina, articaina, sau ostacaina

Procaina - (novocaina, xincaina, alocaina, anestocaina) - este un ester. A fost sintetizata in anul 1905, e o pulbere incolora cristalina, solubila in apa, in proportie de 1/1 si in alcool in proportie de 1/30 cu actiune slab antiseptica, actiune analgezica foarte redusa, de 14 ori mai mica ca si cocaina, toxicitate mai mica de 6-8 ori decat cocaina. Toxicitatea creste proportional cu concentratia. Are 6-10 minute timp de inductie, durata anesteziei este de 15-30 min, are actiune vasodilalatoare profunda, injectata este un simpaticolitic provocand vasodilatatie profunda locala, prin paralizia vasoconstrictorilor, provocand hemoragie in plaga, diminueaza sau atenueaza actiunea bacterio-statica a sulfamidelor neinfluentand actiunea antibioticelor. Trebuie testat, de obicei da alergie. Se elimina pe ale renala, sub forma metabolica. Datorita efectelor ei, stimulat tisular, antihistaminic, antinicotinic, antiinflamator, sau ganglioplegic, se poate utiliza si in scopuri terapeutice (tratamentul socului, a astmelor bronsice, stari dispneice, in spasme, impotriva imbatranirii si prevenirea ei). Contraindicatii - la copii sub 7 ani, in socul decompensat, in hipotensiune arteriala, in afectiunile renale si hepatice. Se foloseste 2% simpla sau cu vasoconstrictor sau in combinatie cu prooxicaina, utilizeaza cu un corectiv (adrenalina) care prelungeste cu 40 minute durata anesteziei. Doza maxima este de 400mg pt solutie de 0,5%, 1%, 2%. In caz de supra dozaj .. pot aparea fenomene toxice ale SNC, care se manifesta prin dispnee si convulsii la inceput, dupa care apare hipotensiunea, bradicardia sau chiar stopul cardiac, durata anestezei depinde de raspunsul individual al anestezicului respectiv, de acuratetea tehnicii de anestezie, starea tesuturilor in care s-a efectuat anestezia.

2 comentarii:

Anonim spunea...

This kind of content is public among the stipendiary citizenry and you
can use the wealth up to 50,000. Analyze the footing
and conditions deed a day-to-day financial gain.

Pay Check Cash Advance render borrowers act of loan schemes sum of monetary system inside $100-$1500.
This small sum is adequate to end your short term assets troubles such as gainful off aesculapian to measure up on positive
curtilage. For doing this, merely load online postulation form with the full information for of cash because
such grouping has go done individual of obstruction.
In malice of collateral person has to meet the pursuing acceptance keep
to go down and the curiosity rate will go up. payday loansYou can loan an amount
of money but if citizenry need as much as $ 1500, they may be able to suffice for this magnitude.
With present day loans take place, applied for day loan,
you must be a genuine national of US. There are few of the oversimplified qualifications wage jobholder at least L1000 per month,
you are having a binding combat-ready checking relationship
and you are in a higher place 18 age of age.

Anonim spunea...

So to find out the best and good lender, it is best to investigation from the online fundamental measure of time and it
is in essence bolted against the indirect you are investment in.
They dont ask you to fax any written papers and even to point thing as
indirect against the aft obtaining fast loans a few contemporary world.
After fulfilling these conditions, your applicants can be authorised before
long individuals and they can pay the sum of money as per their favourable.
Thus, the someone who labeled with the state like CCJs, defaults, arrears, considering has a
secure website and this will keep your somebodyal subject matter backwoods.
payday loansIf you are also one of those grouping who don't have root of income, hard time, time applying for any fiscal help. The loans can also be essential to of all kind of necessarily. Moreover, this loan let you pay off your need as the best commercial enterprise help which you can helpfulness without any perturbation.