luni, 10 noiembrie 2008

ANESTEZIE CURS 3 - 23 OCT

Pregatirea siringii: siringa si acele se manevreaza in conditii de asepsie; se verifica etanseitatea pistonului, starea si permeabilitatea acelor, calitatea solutiei anestezice, eticheta fiolelor, pt a se vedea concentratie solutiei anestezice, aspectul solutiei; se mai verifica etanseitatea flaconului. Inainte de a se aspira anestezicul, gatul fiolei va fi sters cu alcool sau trecut prin flacara.
Asepsia campului operator: In injectia pe cale cutanata se va proteja astfel: tegumentul va fi degrezat cu benzina, iod sau...... Se sterge bine cu alcool (eter iodat), sau se poate folosi tinctura de iod (iritant). In cazul in care injectiile se fac endobucal, se spala cu apa oxigenata sau permanganat de sodiu, se sterg depozitele de pe dinti cu tampoane, se repereaza cu mana stanga locul unde se face intepatura, se usuca mucoasa cu o compresa sterila, se badijoneaza cu antiseptic (alcool), sau se poate da cu o solutie (gingicain, stomacain).
Injectia anestezica propriuzisa: endobucal - acul nu trebuie sa atinga buzele dintii sau limba. Solutia anestezica se va injecta fara presiune. Se aspira pt a vedea daca nu intra sange in siringa (sa nu fie in vas). Daca vine sange in siringa, se scoate acul, se mai realizeaza odata asepsia, se face o alta punctie, sau acul se retrage putin si se lasa anestezicul. In anesteziile paraosoase, bizoul acului sa fie orientat spre os. Daca se va face o noua intepatura se vor lua toate masurile de asepsie si se va schimba acul. Dupa injectare se asteapta 5-15 min pt difuzia anestezicului. Anestezia periferica tronculara la gaura infraorbitara se face mai repede in cateva minute. Nu se incepe interventia pana nu se asigura ca anestezia s-a instalat. Pe toata durata instalarii anestezicului, pacientul trebuie supravegheat (se observa faciesul, pulsul, tensiunea, senzatie anormala) si se supravegheaza si 10 minute dupa terminarea actului operator, va fi mentinut in repaus in pozitie sezanda sau culcat. In situatia in cazul bolnavului i-a fost rau, pacientul trebuie insotit in drum spre casa si nu trebuie lasat sa conduca masini.
Face parte din actul anestezic si trebuie administrata tinand cont de toate datele pacientului (natura interventiei si ce i se administreaza)
Obiectivele premedicatiei - sa provoace o stare de calm, indiferenta si un grad oarecare de amnezie. Sa faciliteze inductia, mentinerea anesteziei si sa asigure un grad de calmoperatorie. Sa scada secretia salivara. Sa suprime hiperactivitatea reflexa, vegetativa, atat pe cale vagala cat si pe cale simpato-adrenalinica. Ambele se manifesta prin tulburari de ritm. Sa ridice pragul sensibilitatii dureroase. Sa diminueze efectele dureroase ale unor substante care se folosesc in premedicatie (atropina, substante antispastice sau barbiturice). Sa scada metabolismul bazal in perioada operatiei.
Medicamente utilizate in premedicatie: (singure sau in diferite asocieri)
1. Analgezice (opiacee)
2. Vagolitice (atropina, scopolamina)
3. Sedative (barbiturice)
4. tranchilizante (derivate de fenotiazina)

SUBSTANTE ANALGEZICE
Morfina - actioneaza la nivelul SNC, e un analgezic puternic, are actiune sedativa, euforizanta si hipnotica. Deprima centrul respirator al tusei si centrul vaso motor. Pe aparatul circulator poate da tensiune arteriala moderata, influenteaza ritmul respirator, mai putin amplitudinea respiratiilor, varsaturi, provoaca mioza (pupile punctiforme), efectul dureaza aproximativ 4 ore. Se elimina partial, metabolizata prin ficat si pe cale renala. Doze: la copii: 0,2 mg pe kg corp intramuscular cu o ora inainte de operatrie; la adult: 8-20 mg pe kg intramuscular cu jumatate de ora inainte de operatie. O fiola contine 20 mg concentratie 2%.
- Hidromorfonul,
- Petidina,
- Mialginul sau Metadonul

SUBSTANTE VAGOLITICE
Atropina - are efect vagolitic, blocheaza efectele vagale, inhiba secretia salivara si relaxeaza musculatura neteda. Doze: la copii: 0,02 mg / kg corp, intramuscular cu o jumatate de ora inainte de interventie; la adult 0,3 - 0,5 mg / kg corp
Scopolamina - efect antiemetic se da la copil dar la batrani nu, pt ca poate duce la delir si la stari confuzionale. Doze: la copii: 0,1 mg pe kg corp, intramuscular cu jumatate de ora inainte, la adult: 0,25 mg intramuscular cu 60 minute inainte

SUBSTANTE SEDATIVE - tablete, supozitoare sau siropuri
- cu durata lunga - fenobarbital si luminal (8-12 ore)
- cu durat amedie - 4 ore (ciclobarbitalul)
- cu durata scurta - 2-4 ore
FENOBARBITALUL - anticonvulsionant - doza copii 4-6mg / kg corp, cu 30 de minute inainte, adult 100-200 mg cu o ora si jumatate inainte de interventie
TRANCHILIZANTELE - reduc anxietatea si emotivitatea (carbamatul, meprobamatul si hidergina) si mai sunt si derivatii de fenotiazina (acioneaza pe SNC deprimand urmatorii centrii - sistemul activator reticular, provocand somn, poate afecta centru termoreglator, centrul vomei, centrul vasomotor dand vasodilatatie si hipotensiune arteriala. Pe aparatul circulator la nivelul inimii poate da tahicardie, la nivelul periferiei vaso dilatatie prin deprimarea centrului vasodilatator, in doze terapeutice nu deprima respiratia si reduc secretiile bronsice, pe aparatul digestiv au efect antiemetic, reduc secretiile salivare, dar au efecte toxice asupra ficatului. La alegerea anestezicului se utilizeaza premedicatia, preanestezia de baza plus anestezia potentializata s anestezie vigila. In alegerea premedicatiei se va tine seama de varsta, greutate, starea generala a bolnavului, starea mentala a lui, de natura interventiei anesteziei si de tratamentele medicamentoase recente. In principiu premedicatia completa cuprinde un medicament vagolitic (atropina) si unul sau mai multe substante care sa produca sedare, analgezie si tranchilizare. De obicei in situatia in care se ajunge ca stomatologul trebuie sa faca premedicatie (chirurgul) se discuta cu medicul anestezist.

Niciun comentariu: